Ja, par af samme køn kan blive gift i Danmark, også selv om ingen af jer bor her. Siden den 15. juni 2012 gælder ægteskabsloven udtrykkeligt for to personer af samme køn. I indgiver den samme ansøgning, bruger de samme dokumenter og betaler det samme gebyr som alle andre par. Tyskland, Østrig og Schweiz anerkender ægteskabet som et ægteskab.
Siden hvornår kan par af samme køn blive gift i Danmark?
Siden den 15. juni 2012. Den dag trådte lov nr. 532 af 12. juni 2012 i kraft. Siden da står der i § 1 i ægteskabsloven: Loven finder anvendelse på ægteskab mellem to personer af forskelligt køn og mellem to personer af samme køn. Der findes ingen særlig procedure: I bliver gift efter de samme regler som alle par. Også folkekirken har viet par af samme køn siden 2012; mere om det nedenfor.
Gælder den samme procedure for jer?
Ja. For par uden bopæl i Danmark prøver Familieretshuset, om betingelserne i ægteskabsloven er opfyldt, og udsteder derefter prøvelsesattesten. For par af samme køn er trinnene præcis de samme (pr. 03.11.2026):
| Trin | Det gælder |
|---|---|
| Ansøgning | Online hos Familieretshuset; gebyr 2.100 kr., som ikke refunderes ved afslag |
| Dokumenter | Pas eller id-kort, dokumentation for lovligt ophold; har en af jer tidligere været gift eller i registreret partnerskab, dokumentation for, at det er ophørt |
| Sagsbehandling | Komplette ansøgninger som regel inden for 5 arbejdsdage |
| Gyldighed | 4 måneder fra udstedelsen |
| Kontrol for proformaægteskab | Som for alle par; hvad der tæller, forklarer guiden Dokumentation for forholdet og kontrol for proformaægteskab |
| Vielse | På kommunens rådhus, som regel 15 til 20 minutter, med to vidner; forløbet viser guiden Vielse i Danmark |
Også jeres lovlige ophold på bryllupsdagen bliver tjekket; hvordan I dokumenterer det efter EES, står i guiden EES-dokumentation for lovligt ophold. Hvilke dokumenter jeres sag præcis kræver, viser guiden Dokumenter til vielse i Danmark og vores gratis egnethedstjek. Vores pakker og priser er de samme for alle par.
Bliver ægteskabet anerkendt i Tyskland, Østrig og Schweiz?
Ja, som ægteskab i alle tre lande. Ægteskab for alle blev indført på forskellige datoer, og for eksisterende partnerskaber gælder egne regler:
| Land | Ægteskab for alle siden | Jeres danske ægteskab | Eksisterende partnerskab |
|---|---|---|---|
| Tyskland | 1. oktober 2017 | Anerkendt; indgåelsen bedømmes efter dansk ret (art. 17b, stk. 4, EGBGB). Registrering i Tyskland er frivillig. | Ingen nye registrerede partnerskaber siden 1. oktober 2017; omdannelse til ægteskab på standesamtet (§ 20a LPartG) |
| Østrig | 1. januar 2019 | Anerkendt; tillader den ene partners hjemlands lov ikke ægteskabet på grund af køn, gælder loven i vielseslandet (§ 17, stk. 1a, IPR-loven). Anmeldelse til det centrale personregister er obligatorisk. | En lovfastsat omdannelsesprocedure har vi ikke fundet; afklar vejen med jeres civilstandsmyndighed på forhånd |
| Schweiz | 1. juli 2022 | Ægteskaber mellem to af samme køn indgået i udlandet gælder siden 1. juli 2022 som ægteskaber. Anmeldelsen sker via den schweiziske repræsentation. | Ingen nye registrerede partnerskaber siden 1. juli 2022; omdannelse ved fælles erklæring uden frist |
Tyskland
Siden den 1. oktober 2017 står der i § 1353 BGB: Ægteskab indgås for livet af to personer af forskelligt eller samme køn. Siden den dag kan der ikke indgås nye registrerede partnerskaber (Lebenspartnerschaften); eksisterende kan omdannes til ægteskab (Forbundsdagen). For ægteskaber mellem to af samme køn fra udlandet henviser art. 17b, stk. 4, EGBGB indgåelsen til loven i det land, der har registreret ægteskabet, altså Danmark. Et gyldigt dansk ægteskab gælder derfor, også selv om jeres partners hjemlands lov ikke kender ægteskab mellem to af samme køn. Over for tyske myndigheder skal attesten ikke have apostille; mere i guiden Anerkendelse i Tyskland.
Østrig
Forfatningsdomstolen ophævede den 4. december 2017 begrænsningen af ægteskabet til par af forskelligt køn; siden den 1. januar 2019 kan par af samme køn også gifte sig i Østrig (VfGH). Siden den 1. august 2019 bestemmer § 17, stk. 1a, i IPR-loven: Hvis hjemlandets lov for den ene eller begge ikke tillader ægteskabet på grund af køn, bedømmes betingelserne efter loven i det land, hvor vielsen finder sted. Østrigske statsborgere skal anmelde ægteskabet til det centrale personregister; hvordan, forklarer guiden Anerkendelse i Østrig.
Schweiz
Siden den 1. juli 2022 har ægteskabet i Schweiz stået åbent for alle par, og der indgås ikke længere nye registrerede partnerskaber. Ægteskaber mellem to af samme køn indgået i udlandet anerkendes siden da som ægteskaber og registreres som sådan; ægteskaber, der blev indgået i udlandet før den dato, var kun registreret som partnerskaber og kan på anmodning ajourføres via den kantonale tilsynsmyndighed (det schweiziske justitsministerium). I anmelder selv det danske ægteskab via det regionale konsulære center i Stockholm; detaljerne står i guiden Anerkendelse i Schweiz.
Er I allerede registrerede partnere?
Så bliver I som regel ikke gift i Danmark, men omdanner partnerskabet derhjemme. Ifølge ægteskabsvejledningen (punkt 2.10) kan to personer, der allerede er gift eller registrerede partnere med hinanden, ikke indgå nyt ægteskab med hinanden, uanset om partnerskabet er indgået i Danmark eller i udlandet. Den eneste undtagelse er, hvis Danmark ikke anerkender det udenlandske partnerskab.
- Tyskland: I erklærer begge personligt og samtidig over for standesbeamten, at I vil være gift med hinanden; partnerskabet fortsætter så som ægteskab (§ 20a LPartG).
- Schweiz: I afgiver en fælles omdannelseserklæring på et hvilket som helst civilstandskontor eller, hvis I bor i udlandet, på den schweiziske repræsentation; der er ingen frist. Det gælder også et tysk Lebenspartnerschaft, som Schweiz anerkender som ligeværdigt.
- Østrig: Afklar på forhånd med jeres civilstandsmyndighed, hvilken vej der gælder for jer.
Jeres partner kommer fra et land uden ægteskab for par af samme køn
For vielsen i Danmark er det ingen hindring: Familieretshuset prøver betingelserne i ægteskabsloven, og I skal ikke bruge en ægteskabsattest fra hjemlandet; hvorfor, forklarer guiden Gift uden ægteskabsattest fra hjemlandet. Om dokumenter fra hjemlandet skal have apostille eller legalisering, viser vores side Regler efter oprindelsesland.
Derhjemme i Tyskland og Østrig gælder ægteskabet også i det tilfælde, som beskrevet ovenfor. Anderledes kan det se ud i jeres partners hjemland:
- Landet anerkender måske ikke ægteskabet. Jeres partner kan så stadig blive betragtet som ugift dér, og myndighederne dér registrerer ikke ægteskabet.
- I nogle lande er forhold mellem to af samme køn endda strafbare. Det tyske udenrigsministeriums rejsevejledninger har et særligt afsnit om det for mange lande; læs det før hver fælles rejse.
- Bor I senere begge i et land uden tilsvarende ægteskabslovgivning, kan en dansk domstol behandle en separation eller skilsmisse, hvis I er blevet gift i Danmark (retsplejelovens § 448 f, stk. 2, citeret i ægteskabsvejledningen).
Hvordan et bestemt land behandler ægteskabet, varierer fra land til land og kan ændre sig. Få rådgivning i jeres konkrete sag, f.eks. hos en advokat med erfaring i familie- eller udlændingeret. Skal jeres partner flytte til Tyskland efter brylluppet, gælder de samme regler for jeres ægteskab som for alle ægtepar; vejen beskriver guiden Familiesammenføring efter brylluppet i Danmark.
Kirkebryllup i folkekirken
Folkekirken har viet par af samme køn siden 2012, og ifølge folkekirken.dk har de samme adgang som alle par. Betingelsen er den samme som for alle par: En af jer skal være medlem af folkekirken; de evangeliske kirker i Tyskland, Østrig og Schweiz tæller ikke med. En præst må af teologiske grunde afvise at forestå vielsen; så finder provsten en anden præst. Par, der er borgerligt viet, kan også få deres ægteskab kirkeligt velsignet.
Hvem der må blive gift i folkekirken, og hvad der gælder for katolikker og andre trossamfund, forklarer guiden Kirkebryllup i Danmark. Uden medlemskab bliver I borgerligt viet og fejrer derhjemme bagefter; idéer i guiden Kirkelig eller symbolsk vielse senere.
Hvilken kommune passer til jer?
Ægteskabsloven gælder ens i alle danske kommuner, så I behøver ikke lede efter en særlig kommune. Det afgørende er de samme spørgsmål som for alle par: hvilke dage kommunen vier par uden bopæl i Danmark, om den stiller vidner, om vielsen kan foregå på engelsk eller tysk, og hvor langt I skal rejse. Et overblik over reglerne i mange kommuner giver siden Vielsessteder og deres regler; detaljer om København står på siden Bryllup i København og stederne nær den tyske grænse i guiden Vielse nær grænsen. Hvad I skal gøre efter vielsen, viser guiden Gift i Danmark: hvad nu?



